Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáty nadzvedly výroky Rychetského

23.6.2015, Lidové noviny, str. 4, Jakub Zelenka

Šok, pobouření, porušení etického kodexu. Vlivným advokátům se nelíbí výroky šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského.
Ten tvrdil, že v advokacii je větší prostor pro praní špinavých peněz než v jiných profesích.

PRAHA „Málokterá profese – jako advokátská – vytváří ohromný prostor pro praní špinavých peněz,“ řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Jeho výrok nadzdvihl významné advokáty, kteří se objevují v největších tuzemských kauzách.
„Jsem tímto prohlášením šokován, protože doktor Rychetský je advokát, i když s pozastavenou činností, a léta vykonával špičkovou advokátní praxi. Nepochopil jsem, proč takovou slinu vyslal na svou stavovskou organizaci. Osobně jsem byl mimořádně pobouřen,“ reagoval právník Marek Nespala, člen prezidia Unie obhájců ČR, organizace, které předsedá sedm vlivných advokátů.
Rychetského slova nenašla pochopení ani u místopředsedy České advokátní komory Vladimíra Papeže. „Výrok se mi zdá přinejmenším neodůvodněný,“ míní.
Podle Lukáše Trojana z prezidia Unie obhájců porušil Rychetský etický kodex advokátů. „Jako každý advokát by měl postupovat se zákonem o advokacii a naším etickým kodexem, který hovoří o povinnosti kolegiální. To znamená, že nemáme ostatní advokáty pomlouvat bez důkazů. Tohle je generální hodnocení, pro které neexistuje objektivní opora,“ řekl Trojan.
Dle dotázaných advokátů není praní špinavých peněz nic obvyklého a nepovažují je za standardní. „Určitě to není běžná praktika. Teď probíhají časté kontroly a s takovými případy jsme se nesetkali. Pokud existují, tak to není problém 99,99 procenta advokátů,“ hodnotí Nespala.
Stejného názoru je i místopředseda České advokátní komory Antonín Mokrý. „V každé profesi, kde se manipuluje nějakým způsobem s penězi, kde jsou úschovy a účty, může ve výjimečných případech docházet také k takovým aktivitám. Prát peníze lze v bankovnictví, notářství, ale i u jiných profesí. Tomu se asi nelze vyhnout,“ říká.
Rychetský v České televizi kritizoval, jakým způsobem se Česká advokátní komora vyjádřila k postupu policistů a žalobců v případu advokáta Martina Grubnera. Ten je podezřelý, že se podílel na daňových únicích za zhruba 100 milionů korun.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi