Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kauza Rath: advokát odmítl závěrečnou řeč

21.5.2015, Lidové noviny, str. 2

PRAHA Soud se pokusil utnout oddalování rozsudku v kauze Davida Ratha. Upozornil jednoho z jeho původních advokátů Romana Jelínka, že má povinnost přednést závěrečnou řeč. I po vypovězení plnémoci musí totiž ještě 15 dnů Ratha zastupovat, jak stojí v zákoně o advokacii. Jelínek to odmítl s tím, že povinnost se vztahuje na jeho nástupce Michala Pacovského, strýce Rathova soudce.

    O té možnosti mluvil hned po přerušení jednání žalobce Petr Jirát jako o jednézmála pák na Ratha. I po vypovězení plné moci podle něj může soud nařídit advokátovi, aby řeč přednesl. Jak zjistil server Lidovky.cz, soudce Robert Pacovský k tomuto kroku již sáhl. „Soud tak učinil směrem k panu advokátu Jelínkovi. Upozornil ho, že takovou povinnost má,“ potvrdila mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

    Jenomže Jelínek odmítl poslechnout. „Nový návrh na doplnění dokazování a závěrečnou řeč měl přednést JUDr. Pacovský. Na jeho požadavek nám byla vypovězena plná moc a klient se výslovně vzdal ochranné lhůty, čímž zanikla má oprávnění ve věci cokoliv dále činit,“ sdělil LN původní expolitikův obhájce.

    Pacovský převzal Rathovu obhajobu minulý pátek, již v sobotu ji ale podle svých slov odmítl. Myslel si prý, že podepisuje plnou moc k jinému případu. Rath naopak trvá na tom, že ho Pacovský nadále zastupuje.
    Jedinou zbraní soudu proti Jelínkovi teoreticky zůstává stížnost k České advokátní komoře. Postupem advokáta Pacovského se stavovská organizace už zabývá na základě „závažných informací Ratha v médiích“.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi