Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pacovskému hrozí za Ratha kárné řízení

21.5.2015, Právo, str. 7

Advokát Michal Pacovský může mít kvůli svému jednodennímu angažmá v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) vážný problém.

    Za jeho jednání mu hrozí kárné řízení, v němž nejpřísnějším trestem je vyškrtnutí z profesní komory. Podnět k přešetření postupu advokáta v souvislosti s kauzou Rath podal ve středu Kontrolní radě České advokátní komory (ČAK) její tajemník Ladislav Krym.

    Pacovský minulý pátek podepsal plnou moc k zastupování bývalého politika v jeho korupční kauze, kterou u středočeského krajského soudu rozhoduje coby předseda senátu advokátův synovec Robert Pacovský. Druhý den zplnomocnění vypověděl a v pondělí se k soudu nedostavil.

    Rath, který předtím vypověděl své dva předchozí obhájce, Adama Černého a Romana Jelínka, se tak ocitl bez obhájce. V úterý mu soud určil obhájce ex offo, je však možné, že se obžalovaný vrátí ke svým původním právníkům, kteří by pak u soudu dostali přednost.

    „Doktor Pacovský neplní své povinnosti mého obhájce a poškodil mě. Jsem připraven dát komoře jím podepsanou plnou moc a další doklady,“ sdělil Právu v reakci na oznámení ČAK Rath.

    „Kontrolní rada rozhodne, zda podnět tajemníka ČAK je důvodný, či nedůvodný. V případě, že ho shledá důvodným, předseda Kontrolní rady ČAK coby kárný žalobce podává na dotyčného advokáta kárnou žalobu,“ sdělila Právu mluvčí komory Iva Chaloupková. „V kárném řízení může být kárně obviněný advokát zproštěn svých obvinění nebo kárný senát vynese rozhodnutí o kárné vině a advokát dostane uloženo některé z kárných opatření,“ dodala.

    Advokátovi, který se provinil, hrozí různě přísné sankce, od napomenutí přes pokutu až do výše stonásobku minimální mzdy po dočasný zákaz výkonu advokacie až na tři roky nebo dokonce vyškrtnutí ze seznamu advokátů. To se rovná zákazu výkonu profese advokáta.
Rath se rozhodl pro změnu obhájce na samém konci dvouletého soudního procesu těsně před pronesením závěrečné řeči. Podle předsedy senátu Roberta Pacovského vykazuje současný postup obhajoby „nepřehlédnutelné znaky účelovosti vedené snahou za každou cenu řízení dostat zpět na samý počátek soudního projednávání obžaloby“. Pro teorii, že jde o taktiku předem připravenou s předchozími obhájci, však chybějí důkazy. „Obhájci s tím nemají nic společného, oni musejí respektovat přání klienta. O tom, kdo ho bude hájit, si rozhoduje obžalovaný,“ řekl Právu i předseda ČAK Martin Vychopeň.

    Advokát Pacovský v uplynulých dnech naznačil, že při podpisu plné moci nevěděl, o jaký případ jde. „Jestli byl někdo podveden, tak jsem to byl já,“ sdělil Právu advokát, který je celý týden v zahraničí.
    Podle Ratha to byl naopak Pacovský, kdo ho vyhledal a nabídl své služby.

Prodal už dva byty

Výměnou obhájce dosáhl Rath přinejmenším oddálení verdiktu, nový advokát musí dostat čas na seznámení se se spisem. Až do pravomocného rozhodnutí soudu může také volně nakládat s majetkem, který mu nebyl obstaven, včetně jeho prodeje či převádění na jiné majitele.
    Od začátku roku prodal Rath už dva byty. V únoru garsonku v Hostivici, kterou prodal za 500 tisíc korun firmě své přítelkyně Renaty Horké.
    Jak ve středu upozornila MF Dnes, už v lednu prodal Rath za milión také byt 2+1 na pražských Petřinách společnosti Czech clinic, kterou zastupuje jeho manželka Eva a v jejíž dozorčí radě sedí syn Horké David.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi