Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokátní komora prověří v kauze Ratha postup advokáta Pacovského

20.5.2015, Zpravodajství ČTK

  Praha 20. května (ČTK) - Postup údajně nového advokáta bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce Michala Pacovského prověří Česká advokátní komora (ČAK). Důvodem jsou Rathova tvrzení o tom, že se Pacovský nejdřív ujal jeho obhajoby, nakonec ji ale odmítl, aniž exposlanci osobně vypověděl plnou moc. Případem se bude zabývat kontrolní rada, sdělila dnes ČTK mluvčí komory Iva Chaloupková. Dohady ohledně Rathovy obhajoby označili žalobce i soud jako obstrukce. Pacovský případ nechce komentovat.

  Chaloupková v tiskové zprávě uvedla, že podnět k prověření advokátova postupu podal dnes tajemník komory "s ohledem na závažná tvrzení obžalovaného MUDr. Davida Ratha ve sdělovacích prostředcích". "Kontrolní rada je oprávněna přešetřovat postup a jednání advokátů a zkoumat, zda dotyční neporušili ustanovení zákona o advokacii a dalších stavovských předpisů," dodala mluvčí. Zabývá se podle ní zejména etikou v advokacii.

  Pokud rada podnět vyhodnotí jako důvodný, její předseda podá na advokáta kárnou žalobu. Obhájce může být v kárném řízení zproštěn obvinění, nebo mu naopak hrozí napomenutí, pokuta do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie až na tři roky nebo vyškrtnutí ze seznamu advokátů, upřesnila Chaloupková. Proti rozhodnutí kárného senátu je možné se odvolat, případně podat k soudu správní žalobu proti ČAK.

  Advokát Pacovský případ nechce komentovat. Od pondělí je pracovně v zahraničí, měl by se vrátit ještě tento týden. "Je mi líto, ale o své práci nemluvím. Vše jsem napsal v dopise soudu," napsal ČTK v SMS zprávě. Dříve médiím také bez dalších podrobností vzkázal, že Rathova tvrzení jsou nesmysl a naopak se sám cítí podveden.

  Rath ztratil obhájce o víkendu. Minulý týden v pátek vypověděl plnou moc svým dosavadním právníkům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému, protože ho podle něj oslovil advokát Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského z Krajského soudu v Praze, který Rathův případ řeší. Nový advokát podle Ratha jeho obhajobu převzal a měl přijít v pondělí přednést závěrečnou řeč. K soudu ale nedorazil. Soudce měl od soboty e-mail s ověřeným podpisem advokáta, ve kterém obhajobu odmítá, protože si údajně mylně myslel, že jde o nový případ, a v této kauze nechce Ratha obhajovat.

  Zprávu advokáta soudce přečetl. "Obracím se na soud pro případ, že by podvodně byla předložena má plná moc," napsal Michal Pacovský. Dále uvedl, že v pátek převzal právní zastoupení Ratha a ještě večer se prý s ním a jeho právníky sešel. "Zjistil jsem, že se nejedná o novou věc, ale o probíhající řízení. V označeném řízení tohoto klienta nemohu, ani nehodlám zastupovat," dodal. V sobotu proto plnou moc vypověděl. "Považuji za vhodné o tomto soud informovat a pro případ, že by plná moc byla zneužita, připojuji také můj dopis klientovi, kterým jsem zastoupení vypověděl," uzavřel text právník.

  Žalobce Petr Jirát a soud považují postup Rathovy obhajoby za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek. Soud dal Rathovi v pondělí den na to, aby sehnal nového advokáta.

  Rath ale trvá na tom, že ho obhajuje Michal Pacovský, od kterého prý nedostal osobně vypovězení plné moci, a i kdyby platilo, právník se podle zákona má ještě dva týdny starat o jeho obhajobu. Tvrzení Michala Pacovského o novém případu Rath odmítá. Sekretářka advokáta prý v pátek telefonovala soudu, kde zjišťovala spisovou značku případu týkajícího se Ratha. Obhájce údajně navíc dostal od předešlých advokátů závěrečnou řeč, takže podle Ratha musel vědět, o jaký případ se jedná.

  Soud Ratha ohledně problémů s obhájcem odkázal na ČAK, která tyto situace řeší. Protože podle soudu Rath neměl advokáta, podle zákona mu ho v úterý vybral ze seznamu obhájců ex offo (z úřední moci). Jméno nového advokáta nezveřejnil. Rath ale může dát plnou moc znovu svým předchozím právníkům. Hlavní líčení má pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby.

  Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky. Obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát mu navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi