Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Postup advokáta Pacovského prošetří komora

20.5.2015, ceska-justice.cz

Tajemník České advokátní komory podal dnes podnět k přešetření postupu advokáta Michala Pacovského v kauze MUDr. Ratha. Informovala o tom mluvčí komory Iva Chaloupková.

„S ohledem na závažná tvrzení obžalovaného MUDr. Davida Ratha ve sdělovacích prostředcích, podal dnes 20. 5. 2015 tajemník České advokátní komory podnět nezávislému kontrolnímu orgánu ČAK k přešetření postupu advokáta Michala Pacovského v souvislosti s tzv. kauzou Rath," uvedla mluvčí.

Nezávislý kontrolní orgán – Kontrolní rada ČAK (volená tajnou volbou jedenkrát za 4 roky na sněmu ČAK) je oprávněna přešetřovat postup a jednání advokátů a zkoumat, zda dotyční neporušili ustanovení zákona o advokacii a dalších stavovských předpisů, zvláště pak Pravidel profesionální etiky advokáta (etický kodex), jehož dodržování je pro advokáty povinné. Kontrolní rada rozhodne, zda podnět tajemníka ČAK je důvodný či nedůvodný, uvedla Chaloupková.

V případě, že podnět shledá důvodným, předseda Kontrolní rady ČAK coby kárný žalobce podává na dotyčného advokáta kárnou žalobu. V kárném řízení může být kárně obviněný advokát zproštěn svých obvinění nebo kárný senát vynese rozhodnutí o kárné vině a advokát dostane uloženo některé z kárných opatření.

Kárným opatřením může být napomenutí, veřejné napomenutí, pokuta až do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie až na 3 roky či vyškrtnutí ze seznamu advokátů (zákaz výkonu profese advokáta).

Advokát se proti rozhodnutí kárného senátu může odvolat k odvolacímu kárnému senátu. Jeho rozhodnutí je pak pravomocné. Advokát, který se s jeho rozhodnutím neztotožní, se může ještě následně obrátit se správní žalobou proti ČAK na soud.

Jméno Michala Pacovského, který je strýcem soudce Roberta Pacovského, předsedy senátu, před nímž Rath stojí, se v kauze objevilo před víkendem. Rath tvrdí, že je Pacovský od minulého týdne jeho advokátem. Ten ale soudu v pondělí písemně sdělil, že obhajobu odmítl. Rath tvrdí, že nedostal výpověď plné moci, a i kdyby platila, advokát má zákonnou povinnost ho ještě 15 dní hájit. Žalobce hovoří o „extrémní obstrukci“ z Rathovy strany.

Soudce odkázal Ratha ohledně jeho údajných nejasností s obhájcem Pacovským na Českou advokátní komoru, která je příslušná podobné věci řešit. Soud nyní vybere advokáta ze seznamu, který je podle zákona na řadě. Právník bude mít nárok na lhůtu k seznámení se spisem, kterou určí soud podle velikosti spisu. Hlavní líčení bude pokračovat 2. června.

Robert Malecký

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi