Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pelikán: Místo soudců napíší zákony úředníci

5.5.2015, Hospodářské noviny, str. 5, Vojtěch Blažek

Když poslanci před téměř sedmi lety schválili nový trestní zákoník, politici si pochvalovali, že na něm pracoval jeden z nejuznávanějších odborníků - soudce Pavel Šámal.
Současný předseda Nejvyššího soudu Šámal by mohl být jedním z posledních představitelů justice, kteří za sebou nechají takhle velké dílo. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za hnutí ANO) je proti tomu, aby významní soudci zároveň tvořili zákony. A chce na ministerstvu vybudovat tým právníků - úředníků.
Ministr říká, že soudci se mají držet své práce: tedy soudit a rozhodovat spory. Naproti tomu samotné zákony má vytvářet někdo, kdo není přímo z justice. Protože když například soudce Nejvyššího soudu napíše zákon, je to pak opět on sám, ke komu v poslední instanci doputují spory o výklad nejasných paragrafů. „Může se stát, že soudce přesně ví, co chtěl napsat. Ale člověk, který má podle toho zákona žít, tomu nerozumí,“ říká Pelikán. Odborníky najdeme a zaplatíme Právě nyní přitom hned dva vlivní soudci připravují důležité zákony. Už zmíněný předseda Nejvyššího soudu Šámal má být garantem nového trestního řádu - velmi důležité normy, podle níž se řídí vyšetřování trestných činů. Pelikán při březnovém nástupu do funkce prohlásil, že díky novému trestnímu řádu má být vyšetřování v Česku rychlejší. A v neděli v České televizi dodal, že novou inspiraci proti průtahům mu dala úplatkářská kauza exhejtmana Davida Ratha.
Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala se zase podílí na novém občanském soudním řádu, který má zjednodušit civilní spory. Šámala i Fialu přitom prací na zákonech pověřila Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO). Pelikán zatím nechtěl říct, jestli oba soudce jejich úkolu zbaví. „To teď ještě nebudu prozrazovat,“ uvedl Pelikán. Zákony mají tedy podle ministra v budoucnu vznikat přímo v sídle úřadu. Má to problém: na ministerstvu zatím není dost kvalitních právníků, kteří umějí zákony napsat. Pelikán teprve tento tým buduje. Neobává se ale, že se mu - třeba i kvůli tabulkovým ministerským platům - nepodaří dobré úředníky získat. „To není až tak věcí peněz. Legislativní práce je natolik exkluzivní a vzrušující, že motivací nemohou být jen peníze,“ je přesvědčen.
Kdo píše, ten ručí za kvalitu Autorství zákonů Pelikán kritizoval už loni jako náměstek ministryně Válkové. Nelíbilo se mu, že klíčový zákon o státním zastupitelství, jenž má žalobcům ještě víc uvolnit ruce například při vyšetřování korupce a dalších závažných zločinů, sepsal na žádost ministerstva nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Protože jestli má resort za zákon ručit, musí také podle Pelikána vzniknout na jeho půdě.
Podobně „problémový“ je občanský zákoník: jeho hlavní autor, profesor Karel Eliáš, podle ministra Pelikána nechal v průlomové normě spoustu chyb.
Zákon o státních zástupcích i občanský zákoník chtěl Pelikán původně výrazně přepsat. Nakonec ale v obou případech ustoupil, mimo jiné i proto, že proti změnám občanského zákoníku, účinného teprve rok, vystoupili lidé z byznysu, advokáti i akademici.

Soudci se mají držet své práce, ne psát zákony. Chceme proto na ministerstvu vytvořit vlastní tým právníků. Robert Pelikán ministr spravedlnosti za ANO
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi