Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Experti: Rozmáhá se odírání dlužníků, trestejme to

24.3.2015, Hospodářské noviny, str. 6, Vojtěch Blažek

Nový, sporný byznys začíná doléhat na dlužníky v Česku. Člověk, který například nezvládá platit hypotéku a hrozí mu bankrot, si najme specializovanou firmu. Má mu „na klíč“ zařídit soudem povolené oddlužení. Jenže jde o lest: firma k soudu schválně podává neúplné žádosti, aby řízení prodloužila. A za každé podání dlužníkovi naúčtuje až 40 tisíc. „Jen malé procento (z těchto firem) jsou však subjekty, jejichž cílem není zisk, ale poskytovat kvalifikované služby,“ stojí v analýze, již vypracovali přední odborníci na insolvence z řad ekonomů a právníků. Zítra jejich zprávu projedná vláda. Odborníci proto vládě navrhují, aby napsala zákon, podle nějž by mohly podobné „oddlužovací“ služby poskytovat jen vyškolení a vzdělaní lidé - třeba advokáti. „S námi ušetříte 70 procent“ Jak může vypadat taková falešná snaha o oddlužení, ví ze své praxe například Radim Hasman ze společnosti Eurodražby, která organizuje nejvíce dlužnických dražeb v zemi. Paní z Frýdlantska už nedokázala splácet úvěr 640 tisíc, takže banka začala chystat dražbu jejího domu. Žena zároveň podala několik návrhů na osobní bankrot - všechny však soud odmítl jako špatně sepsané.
Až později soudu přiznala, že návrhy za sebe nechala napsat zástupce firem specializujících se na insolvence. Nejenže jim zbytečně zaplatila desítky tisíc, ale další desetitisíce po ní dnes chce banka na nákladech za zdržování dražby. „V zoufalé situaci je oslovily společnosti s lákavou nabídkou odpuštění většiny dluhu a zrušení dražby domu, často toho jediného, co tito spotřebitelé vlastní,“ popisuje Hasman ze společnosti Eurodražby.
Firmy i agenti, kteří pracují na vlastní pěst, získávají data o dlužnících snadno: insolvenční rejstřík je veřejně dostupný na webu. Na internetu jsou také k nalezení nabídky, které slibují odpuštění až 70 procent dluhu. Přitom pro firmy je výhodnější celý proces prodlužovat - když soud insolvenci neschválí, svedou to na justici. A klient jim zaplatí za opakovaný návrh.
Členové komise pro insolvence při ministerstvu spravedlnosti zaznamenali i případ, kdy oddlužovací společnost zřejmě psala návrhy na oddlužení podle jednoho vzoru a zapomínala měnit důležité údaje. Takže ženě, která žije sama, napsala do příslušné kolonky dvě děti a jediný příjem ze sociálních dávek. Což v praxi znamená jen minimální šanci na osobní bankrot, tedy dohodu, že bude žena žít pět let s minimálními příjmy, a poté se jí zbytek dluhů smaže.
„Kdyby byl v tomto případě insolvenční správce nedbalý a zároveň si této fatální chyby nevšiml ani soud, byl by návrh na povolení oddlužení ženě, jež měla příjem 17 tisíc měsíčně, pravděpodobně zamítnut,“ poznamenávají autoři ministerské analýzy. Samozřejmě, ne všechny firmy a spolky nabízející pomoc při oddlužení, jsou pochybné. HN nedávno popsaly příběh muže z Kutné Hory, rekordmana v počtu žádostí o osobní krach. Podal jich 32, všechny soud zamítl. Soudní úředníci mu pak sami poradili, ať se obrátí na odborníky.
Čísla ukážou na soudce i správce Experti také v analýze pro vládu radí, aby stát začal přísněji trestat insolvenční šikanu. Tedy příběhy, kdy existuje podezření, že někdo podal na firmu vymyšlený návrh na insolvenci. A za tiché asistence insolvenčních správců a možná i soudců chce z firmy vysát majetek. Na takovou kauzu, v níž přišel o továrnu, upozornil i Pavel Juříček, podnikatel a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Autoři zprávy doporučují, aby lidé z pražské VŠE, kteří se insolvencím věnují, vyhodnotili jednotlivé případy. Třeba jak často v různých podezřelých insolvencích vystupují konkrétní správci nebo soudci.
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za hnutí ANO) si myslí, že proti ovlivněným konkurzům se nedá bránit změnou paragrafů. „Teď musí nastoupit represe,“ řekl Pelikán. Chce jednat s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) o sestavení týmu policistů a státních zástupců, kteří rozumějí obchodnímu právu. A kteří dokážou proniknout do skupin, které insolvenční podvody chystají.
***
35 tisíc insolvenčních návrhů řešily loni soudy, rok předtím jich bylo 37,6 tisíce.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi