Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pražská práva předběhla po čtyřech letech Brno

22.1.2015, Hospodářské noviny, str. 14

Čtyři roky si práva na Masarykově univerzitě v Brně držela prvenství v žebříčku Hospodářských novin. To se ale mění. Podle posledního srovnání poskytuje budoucím advokátům nejlepší vzdělání Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
O pořadí prvních tří škol letošního žebříčku rozhodovaly desetiny procenta, které letitého vítěze – brněnská práva – posunuly až na třetí příčku. Na stříbrné místo totiž poskočila Olomouc, která byla loni čtvrtá. Poslední nyní skončila plzeňská právnická fakulta.
Přestože brněnská práva ostatní fakulty porazila v oblasti vědy, v dílčích oblastech hodnocení nyní Brno lehce pokulhává.
Praha si vede dobře v mezinárodním zapojení školy, které podle metodiky HN zahrnuje počty zahraničních studentů, výjezdy či závěrečné práce napsané v cizím jazyce. Podobně tak jsou pražská práva nejlepší v celkovém zájmu o studium, tedy na příkladu počtu přihlášených, přijatých a zapsaných studentů.
„Naše fakulta nabízí praxe jak na soudech, tak na státním zastupitelství, ve státní správě či neziskových organizacích. Zvažujeme též možnost organizovaných praxí v advokacii,“ vyjmenovává část novinek děkan pražské právnické fakulty Jan Kuklík.
Olomouc jako skokan žebříčku Olomoucká práva se letos v žebříčku vyhoupla díky světovému zapojení, zájmu o studium a také mají mezi porovnávanými školami největší počet doktorandů. Olomoucká fakulta má podle metodiky HN také individuální přístup. Na jednoho vyučujícího tady připadá patnáct posluchačů. V porovnání s Brnem je toto číslo více než o polovičku menší. V Praze vychází na jednoho přednášejícího přibližně pětadvacet studentů.
Práva v Česku na veřejných školách studuje přes deset tisíc lidí. Loni na námi zkoumané fakulty dorazilo přes jedenáct tisíc přihlášek. Školy vyhověly ani ne čtvrtině uchazečů.
Podle počtu poslaných žádostí sice vede Brno s téměř čtyřmi a půl tisíci přihláškami o studium, pražská práva jsou ale více výběrová. Loni se do metropole hlásilo zhruba tři a půl tisíce lidí, fakulta však přijala pouze pětinu z nich. V Brně byla komise smířlivější a do škol přijala čtvrtinu studentů.
Pečlivě si ale vybírá také olomoucká fakulta, která loni dala šanci dvaceti třem procentům studentů.
Koho chtějí kanceláře Diplom z konkrétní právnické fakulty ale podle předních tuzemských kanceláří při výběru uchazeče o zaměstnání nemusí být hlavním ukazatelem kvality. „Studium dokončené na konkrétní právnické fakultě je pro nás významným indikátorem, ale při pohovoru posuzujeme uchazeče spíše na základě jejich schopností, znalostí a potenciálu,“ říká partner mezinárodní kanceláře Allen & Overy Jan Myška, podle kterého v současné době v kanceláři v pozici advokátů převažují absolventi pražských práv. Mezi koncipienty jsou zatím především lidé z Brna.
Podobně se na konkrétní fakulty nehledí ani u advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. „Zásadní roli hraje při výběru studium v zahraničí, například v rámci Erasmus programu nebo později získáním LL. M. titulu. Důležitá je i zahraniční pracovní zkušenost,“ tvrdí partner kanceláře Robert Nešpůrek. A dodává, že oceňuje výbornou znalost alespoň jednoho cizího jazyka.
Podle dostupných dat si přitom v případě možností studia v cizím jazyce nejlépe vedou práva v Praze a Olomouci.
***
ŠANCE NA PŘIJETÍ
Kolik uchazečů přijímají
jednotlivé právnické fakulty
(v %)
PF UK v Praze 20,92
PF UP v Olomouci 23,36
PF MU v Brně 25,29
PF ZČU v Plzni 30,10

NEZAMĚSTNANOST
Míra nezaměstnanosti
absolventů fakult v období
půl roku až dva roky
po ukončení školy (v %)
PF UK v Praze 0,7
PF ZČU v Plzni 1,0
PF MU v Brně 1,7
PF UP v Olomouci 3,1
Zdroj: Středisko vzdělávací
politiky Univerzity Karlovy v Praze.
Data jsou k 30. 4. 2014.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi