Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Práce pro stát studenty práv neláká

15.12.2014, Lidové noviny, str. 15, Jaroslav Kramer, Kristián Léko

Víc než polovina studentů práv se chce po absolvování fakulty vydat do advokacie. Drtivá většina oslovených studentů práv nemá po škole zájem o kariéru v justici či státní správě. Vyplývá to z průzkumu mezi 304 studenty českých právnických fakult, který uskutečnila advokátní kancelář Havel, Holásek & partners a společnosti Epravo.cz a Manpower. Z průzkumu je patrný nezájem studentů o práci pro stát (soudce, státní zástupce, státní správa), naopak je láká práce v soukromém sektoru, především v advokacii. Nejvíce studentů by ale rádo podstoupilo ještě další studium a ozdobilo si jméno doktorátem.
Nezájem o veřejnou sféru potvrzují i tři roky stará data Masarykovy univerzity v Brně. Jen necelých 19 procent absolventů tamní právnické fakulty totiž pracuje či plánuje pracovat ve veřejné sféře.
Situace ale vypadala trochu jinak, pokud šlo o dlouhodobé cíle studentů. Tam těsně zvítězila samostatná advokátní praxe. Na druhém místě pak je potřeba si zachovat pracovní flexibilitu. „Tato preference se přitom liší u mužů a žen – zatímco většina mužů by dala přednost samostatné praxi, ženy by upřednostnily spíše pozici partnerky v již zavedené firmě,“ říká průzkum. Čtyřiadvacet procent jako svůj cíl vidí partnerskou pozici v přední advokátní kanceláři. Jen necelých sedm procent by se spokojilo s menší lokální právnickou firmou. Z dlouhodobých cílů dopadla špatně zejména státní správa, zájem o ni nemá nikdo. O státní zastupitelství mají jako o cílovou stanici zájem tři procenta studentů a soudcem by se chtělo stát osm procent studentů. „Výsledky mě překvapily. Určitě to není tak tragické, jak se to jeví,“ zhodnotil data pro LN Tomáš Novosad, viceprezident Soudcovské unie.
Omísto na soudech podle něho zájem je, a dokonce mnohonásobně převyšující nabídku. „Pokud vím, je o soudnictví velký zájem i z advokacie. Právníci třeba zjistí, že advokacie není to, co chtěli, a jdou na soudy. Naopak to ale není, že by se přesouvali soudci,“ popisuje Novosad. Nezájem studentů podle něho může pramenit z nevědomosti. „Soudy možná nejsou tak dobře čitelné. Praxe jim pak třeba ukáže, že by je to bavilo,“ dodává.
Hodnoty především U budoucího zaměstnavatele hraje podle oslovených studentů významnou roli integrita ve vztahu k deklarovaným hodnotám, etika a možnost zachování rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. „Studenti nemají problém s cizojazyčným prostředím, a co je důležité, téměř dvě třetiny z nich uvádí, že jsou ochotny se za prací přestěhovat,“ upozorňují organizátoři na zajímavá data.
V rámci konkrétního pracovního postu považují respondenti za nejdůležitější možnost dalšího vzdělávání a rozvoje, schopnost zaměstnavatele ocenit mimořádný výkon a přínos, kooperativní pracovní prostředí, stabilitu, výši základní mzdy a pověst zaměstnavatele. Při hledání budoucího zaměstnavatele studenti upřednostňují osobní zkušenost s danou firmou formou brigády či absolvování praxe. Více než 80 procent respondentů už pracovní zkušenosti během studia sbírá – většinou v advokacii. „Vzít na soud studenta není stejně jednoduché jako ho najmout do advokátní kanceláře. Mají-li ale studenti zájem, soudy jsou otevřené a mohou na nich (zdarma – pozn. red.) praktikovat,“ říká Tomáš Novosad.
***
Preference studentů českých právnických fakult
* Po dokončení stávajícího studia chtějí studenti především dále studovat v oboru (63 %), méně studentů by ještě rádo okusilo i jiný obor než právo (11 %). * Mnoho studentů hodlá po konci studia začít pracovní kariéru. Pro většinu studentů je nejvíce atraktivní advokacie (59 %). * Jen minimum studentů uvažuje o práci pro stát – jako soudce (4 %) či státní zástupce (3 %).

* Nezanedbatelná část studentů by ráda nabrala zkušenosti v cizině, ať už pracovní, či jazykové. * Jsou i tací, kteří o uplatnění v právu neuvažují – chtějí podnikat (12 %) či pracovat mimo obor (5 %). * Při výběru zaměstnavatele berou studenti v úvahu především to, jaké hodnoty společnost zastává (75 %). * Studenti preferují prostředí s rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem (72 %).

* Studenti nejsou příliš vyhranění v tom, zda budou pracovat pro českou nebo zahraniční společnost. * Drtivá většina respondentů oceňuje věkově rozmanité prostředí, převážně mladý pracovní kolektiv a moderní přístup a inovace. * Přestože většina studentů deklaruje preferenci etického přístupu k právu, zhruba pětina preferuje oportunismus nebo autoritativní způsob vedení. lek
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi