Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Návrh novely zákona o veřejných zakázkách a stanovisko ČAK k němu

V současnosti je Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR projednávána novelizace zákona o veřejných zakázkách. V rámci tohoto projednávání byl předložen pozměňovací návrh, jehož podstatou je vynětí vybraných veřejných zakázek na právní služby z působnosti zákona o veřejných zakázkách. Tento návrh je v plném souladu s novými evropskými směrnicemi o zadávání veřejných zakázek, které obsahují identické vynětí ze své působnosti, a to s ohledem na zvláštní povahu právních služeb, jež je široce respektována v rámci Evropské unie.

Česká advokátní komora jako profesní stavovská organizace zřízená zákonem uvedený pozměňovací návrh jednoznačně podporuje. Základním východiskem vztahu mezi advokátem a klientem je totiž vysoký stupeň vzájemné důvěry, kterou z povahy věci nelze hodnotit na bázi objektivních kritérií v zadávacím řízení. Stávající právní úprava přitom tento princip zcela opomíjí, když od klientů – zadavatelů požaduje, aby své advokáty vybírali formalisticky standardizovaným způsobem, který nikdy nemůže požadovanou úroveň důvěry zaručit. Navíc zcela opomíjí další aspekty výběru advokáta jako zkušenosti, znalost oboru, úspěchy v podobných řízeních v minulosti apod. Tento problém je dle názoru České advokátní komory obzvláště citelný u sporné agendy, kde je maximální důvěra mezi advokátem a klientem fundamentálním předpokladem profesionálního hájení zájmů klienta (nedostatečná důvěra např. může klienta vést k tomu, že advokátovi nesvěří klíčové tajné informace, které by mohly být zneužity ve prospěch druhé strany sporu). Zásadním problémem dosavadní právní úpravy je i časový aspekt, kdy formalizovaná pravidla veřejného zadávání neumožňují klientům reagovat na okamžité vznikající potřeby v oblasti právní pomoci – například jen stěží si lze představit, jak by klienti měli soutěžit formalizovaným způsobem právní služby v okamžiku, kdy čelí zásadnímu právnímu sporu nebo jinému naléhavému právnímu problému, a to i u vědomí zájmu protistrany na tom, aby klientovi nebyla kvalitní právní služba poskytnuta.

Česká advokátní komora současně zdůrazňuje, že nijak nezpochybňuje obecný požadavek na hospodárné vynakládání veřejných prostředků, v souladu s nímž by právní služby měly být ze strany zadavatelů poptávány pouze v odůvodněných případech a za odpovídající cenu, při respektování zákonných požadavků na efektivitu, účelnost a hospodárnost veřejných výdajů.

Česká advokátní komora je však přesvědčena, že tohoto cíle by mělo být dosahováno především prostřednictvím účinných manažerských a kontrolních mechanismů a nikoliv formalizovanou a po dané účely zcela nevhodnou regulací obsaženou v zákoně o veřejných zakázkách, která, jak se v praxi ukazuje, v konečném důsledku brání efektivnímu hájení zájmů klientů podléhajících zákonu o veřejných zakázkách. Účelem zákona o veřejných zakázkách není suplovat případná pochybení při aplikaci jiných zákonů upravujících hospodaření státu a jiných subjektů. Účelnost, vhodnost a oprávněnost vynakládání finančních prostředků za veřejné zakázky (včetně zakázek na právní služby) musí být zajištěna skrze správnou a důslednou aplikaci jiných právních předpisů upravujících hospodaření státu a dalších veřejných subjektů se svým majetkem, nikoliv prostřednictvím nefunkční úpravy v rámci zákona o veřejných zakázkách.

Česká advokátní komora samozřejmě předpokládá, že jednotlivé veřejné subjekty budou dodržovat své zákonné povinnosti v oblasti hospodaření s majetkem státu i při zadávání právních služeb, zejména budou vhodným způsobem a ve vhodném rozsahu zveřejňovat svůj záměr najmout advokáta tak, aby své služby mohlo nabídnout co nejvíce našich členů. Současně považuje za žádoucí, aby si tyto veřejné subjekty nastavily vnitřní mechanismy tak, aby byly veřejnosti schopny přesvědčivým způsobem vysvětlit důvody, které je k využívání konkrétních externích právních služeb ze strany advokátů v jednotlivých konkrétních kauzách vedou, jakož i výsledky takových služeb. Česká advokátní komora stejně tak uvítá, pokud aplikace těchto obecně závazných pravidel povede k férové soutěži advokátů, která kromě ceny zohlední i další zásadní aspekty advokátní praxe v oblasti kvality, zkušeností a odbornosti. Česká advokátní komora je připravena diskutovat na odborné úrovni postupy a metodiky, které tomuto cíli maximálně napomohou, při respektování zvláštní povahy právních služeb založených na vzájemné důvěře mezi advokátem a klientem, která neslouží pouze zájmům advokátů, ale kterou zákon o advokacii předpokládá především s ohledem na ochranu oprávněných zájmů klientů.
 

Návrh zákona o veřejných zakázkách, pdf 120kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi