Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Další revoluce v právu narazí

21.10.2014, Hospodářské noviny , Vojtěch Blažek

MINISTERSTVO PŘEPRACOVÁVÁ OBČANSKÝ ZÁKONÍK. VŠICHNI JSOU ALE PROTI
Proti jsou vysoce postavení soudci, advokátní komora, exekutoři i významní profesoři práva. Na ministerstvu spravedlnosti přesto věří, že dokážou výrazně přepsat nový průlomový občanský zákoník, jímž se Česko řídí teprve od začátku letošního roku.
Náměstek ministryně Robert Pelikán, dlouhodobý kritik zákoníku, je přesvědčený, že normu změní už od roku 2016. Zákoník, který řeší vše od dědictví a reklamací přes smlouvy či fungování firem až po sousedské spory, má tři tisíce paragrafů. Pelikán chce upravit až každý desátý.
Zastánci zákoníku ale radí nechat paragrafy několik let na pokoji. A teprve pak se podívat na rozsudky soudů a najít případy, kdy zákoník nefunguje.
Vzhledem k velkému odporu je tedy dost pravděpodobné, že Pelikán výrazné změny v tomto volebním období nestihne. Navíc když proti jsou - bez ohledu na strany -i poslanci důležitého ústavně-právního výboru. Říkají, že přepracovat by se mělo jen několik paragrafů, které lidem a firmám dělají problémy. Ale nic víc. „Dali jsme panu náměstkovi najevo, že měnit se má jen to málo, o čem už teď víme, že v praxi působí potíže,“ řekl předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD). „Cokoli navíc by určitě ve sněmovně narazilo,“ potvrdil člen výboru za TOP 09 Martin Plíšek.
Místo 300 paragrafů jen 12 změn Rozsáhlé úpravy chtělo ministerstvo původně představit nyní v říjnu. S tím, že by mohly být účinné ideálně už od půlky příštího roku. Místo toho však přišlo jen s dvanácti menšími změnami.
Ty například říkají, že děti v nouzi mohou dlouhodobě žít v centrech typu Klokánek a nemusejí do ústavu. Nebo že cizincům společníkům firem, kteří chtějí svěřit chod české pobočky manažerovi, bude stačit podepsaná plná moc - teď musejí přicestovat do Česka a vše sepsat u notáře. Podle Pelikána to je jen pár problémů, které nejvíc hoří. Na jaře chce ale vládě předat balík velkých změn, který nejdřív projedná s odborníky. „Pak se ukáže, jestli je vůle je přijmout,“ řekl Pelikán.
To, že ministerstvo tuhle velkou novelu posouvá na později, si poslanci vysvětlují jako ústup z původních plánů. Tedy že žádná velká novela ve skutečnosti nevznikne. „Myslím, že je to správné rozhodnutí,“ dodal Tejc. A nadto: vzhledem k zásadním rozporům, jestli zákoník přepracovat, či ponechat, není podle Tejce pravděpodobné, že by tato velká novela mohla hladce projít sněmovnou ještě v současném volebním období. „Spíš se to nedá stihnout,“ odhadl Tejc.
Během příprav se totiž proti ní postavila třicítka profesorů práva a dalších významných právníků. „Vůči uživatelům zákoníku je to nefér a nabourává to jistotu, co vlastně platí,“ kritizovala Milana Hrušáková, děkanka právnické fakulty v Olomouci. Podobně to vidí i někteří soudci - třeba Iva Brožová, předsedkyně Nejvyššího soudu. „Takto rozsáhlá novela bez předchozí hluboké analýzy není žádoucí,“ usneslo se také v září vedení České advokátní komory. „Se zákoníkem nepracují každý den“ Náměstek Pelikán ovšem ujišťuje, že na změnách bude dál trvat a že na ně má dost času. Odpor akademiků a advokátů ho neznejistěl. Ukazuje prý, že právníci zatím zákoník pořádně neznají. „Když jsem si ho četl poprvé, měl jsem také pocit, že je všechno v pohodě. Až když jsem s ním pracoval každý den, začal jsem nacházet chyby a rozpory,“ vysvětlil.
Zdrženlivé jsou ke změnám i firmy, které stál přechod na nový zákoník několik miliard. Musely upravit smlouvy, IT systémy nebo stanovy. Miliardové jsou podle ministerských odhadů i náklady na státní rozpočet. Jen úpravy počítačových programů, do kterých se zapisují změny v obchodním rejstříku, vyjdou na desítky milionů. Soudům pak přibyla práce a chtějí 55 nových soudců, 351 dalších zaměstnanců a celkem 205 milionů na platy.
***
2016 je rok, odkdy by podle ministerstva měl být účinný přepracovaný občanský zákoník. Nejde to stihnout, namítají odpůrci.

CO BUDE S NOVÝM OBČANSKÝM ZÁKONÍKEM
12paragrafů občanského zákoníku čeká v nejbližší době změna. Měnit se bude například problém spoluvlastnictví, svěřování dětí do Klokánků nebo požadavek na notářsky ověřené plné moci, které zatěžovaly například zahraniční společníky firem.

10let Občanský zákoník je účinný od letošního roku, vznikal dlouhých deset let pod vedením profesora Karla Eliáše.

KRITIK PELIKÁN Hlavním kritikem normy je náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. Právě po jeho červnovém příchodu do úřadu se rozjely práce na velkých zásazích do zákoníku.

ODPŮRCI ZMĚN Proti rozsáhlým úpravám zákoníku se v posledních měsících postavila například Česká advokátní komora, několik univerzitních profesorů a také ústavně-právní výbor sněmovny.

Pořád platí, že chceme velkou novelu zákoníku. Máme ji v podstatě připravenou a teď nad ní budou diskuse s odborníky i politiky. Záleží na tom, jak půjdou rychle. Robert Pelikán náměstek ministryně spravedlnosti

VELKÉ ZMĚNY ODLOŽENY Ministerstvo spravedlnosti po kritice z mnoha stran ustoupilo od původních plánů: chtělo změnit až 300 z tří tisícovek paragrafů. Prvních 130 změn ministerstvo představilo koncem léta, další pak měly následovat. Teď je však ministerstvo odkládá.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi