Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Za lživý inzerát z prezidentské kampaně padla jen malá pokuta

12.9.2014, echo24.cz

Z velké kauzy, která výrazně rozbouřila veřejné mínění a dost možná i ovlivnila výsledek volby prezidenta, je nakonec jen banalita za minimální pokutu. Alespoň podle rozhodnutí kárné komise České advokátní komory.

Ale zpět k začátku – píše se 25. leden 2013, začíná druhé kolo prezidentské volby, které rozhodne, jestli na Hradě usedne Miloš Zeman, nebo Karel Schwarzenberg. Volební agitace je v ten den už zakázána, přesto v bulvárním deníku Blesk vyjde celostránkový inzerát, který vyzývá, aby lidé nevolili Karla Schwarzenberga.
 
V inzerátu je uvedeno, že Schwarzenberg považuje Benešovy dekrety za neplatné a Beneš by měl být podle dnešních zákonů postaven před Haagský soud pro válečné zločince. Prezidentský kandidát měl podle inzerátu považovat za nespravedlivý také poválečný odsun Němců a údajně také děkoval za podporu ve volbách Berndu Posseltovi.
 
Inzerát tak vkládal prezidentskému kandidátovi do úst výroky, které nikdy neřekl. Jak se později ukázalo, inzerát si objednal advokát Vladimír Zavadil, bývalý důstojník StB. Karel Schwarzneberg na něj tehdy reagoval krátce: „Je to svinstvo.“
 
Ať už inzerát voliče ovlivnil, či ne, skončil advokát Zavadil před kárnou komisí České advokátní komory, která mu kvůli nepravdivému inzerátu a očerňování Karla Schwarzenberga vyměřila pokutu 850 000 korun – tedy nejvyšší možnou. Nyní však vyšlo najevo, že advokát Zavadil vyvázne jen s minimálním trestem – postačí, když za svá nepravdivá nařčení zaplatí 20 000 korun.

Zavadil se tehdy hájil tím, že zmíněné výroky padly v debatě České televize.
Kárný žalobce JUDr. Zavadila v kárné žalobě vinil z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální etiky advokátů, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu, když zadal do deníku Blesk před
 
druhým kolem prezidentské volby dne 25. 1. 2013 inzerát s názvem „Nevolte Karla Schwarzenberga“.

„Při stejném výroku o vině jako v kárném řízení prvního stupně, mu odvolací kárný senát uložil ale pokutu nižší, a to ve výši 20 000,- Kč. Odvolací kárný senát byl při úvahách o výši udělované pokuty veden odvolací námitkou, že pokuta vyměřená v rámci kárného řízení nemá mít pro advokáta likvidační charakter. Podle názoru odvolacího kárného senátu skutečně původně vyměřená pokuta (850 000 Kč nejvyšší, jakou je možné v kárném řízení uložit) byla s přihlédnutím k majetkovým poměrům advokáta, které v odvolacím řízení doložil, k míře intenzity porušení pravidel a k tomu, že dosud nebyl kárně postižen, neúměrně vysoká,“ uvedla na dotaz serveru Hlídací pes mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.
 
Chaloupková upřesnila, že kárné řízení je profesním řízením a nenahrazuje práci orgánů činných v trestním řízení. „Celou kauzu odvolací kárný senát uzavřel s tím, že jednání, které bylo spácháno, je v rozporu s etickým kodexem advokáta,“ uvedla Chaloupková.

Policie po volbách na popud Schwarzenbergova volebního týmu prověřovala zadání inzerátu. Trestní oznámení však odložila s tím, že nezjistila skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi