Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Profesoři proti ministerstvu: Neměňte občanský zákoník

29.8.2014, Hospodářské noviny, str. 4, Vojtěch Blažek

Osudem občanského zákoníku, jednoho z nejdůležitějších zákonů dneška, se chtějí zabývat špičky českého práva. Profesorům a uznávaným odborníkům se nelíbí, jak do hloubky teď mininsterstvo spravedlnosti zákoník přepisuje.
Průlomový kodex o více než třech tisícovkách paragrafů, který řeší vše od dědictví, reklamací, pronájmů až po fungování firem, platí teprve od začátku roku. Nový ministerský náměstek a dlouhodobý kritik zákoníku Robert Pelikán v něm už však chystá stovky změn.
Zhruba padesát odborníků na civilní právo se proto chystá sepsat výzvu, ať ministerstvo s přepracováním zákoníku počká. A jsou mezi nimi i právníci, kteří nikdy nepatřili k fanouškům nového kodexu.
„Ano, dřív jsem byla také zdrženlivá. Ale nyní jsem rozhodně proti, aby se upravoval. Všichni se ho teprve učíme, a už se má předělávat? Po osmi měsících?“ řekla Milana Hrušáková, děkanka právnické fakulty v Olomouci.
Odborníci: Počkejme, je ještě brzy Ministerský náměstek Pelikán tento týden v rozhovoru pro HN prohlásil, že upraví až deset procent paragrafů - tolik je podle něj v zákoníku chyb. A to nejen technických, tedy čárek ve větách nebo míst, kde si autoři spletli dlužníka a věřitele. Ale některé paragrafy by prý v praxi přinesly velké problémy: třeba ty o prohlášení člověka za nezvěstného by spustily vlnu podvodů mezi společníky ve firmách. Nespokojeným odborníkům předně vadí, že - ačkoli to koalice slíbila - nevznikla žádná analýza, jaké konkrétní problémy zákoník přináší firmám, soudům, advokátům a lidem - například při dědění, které ministerstvo také přepisuje. „Nejdřív je přece potřeba zjistit, co drhne a proč. A teprve pak navrhnout změnu. Ale na to je ještě krátká doba,“ připomněl Ivo Telec, profesor, který se pomáhal nový zákoník vytvořit.
Náměstek Pelikán je ale přesvědčený, že o potížích má přehled už teď. „Zákoník je účinný od ledna, ale minimálně celý loňský rok se na něj subjekty připravovaly. Takže v té advokátské rovině si už tou praxí prošel,“ vysvětlil Pelikán.
Vady, na které náměstek upozorňuje, navíc nejsou podle expertů nijak významné. „Určitě bych neupravoval víc než dvacet paragrafů,“ uvedl Filip Melzer, bývalý náměstek ministerstva spravedlnosti, za něhož zákoník prošel v roce 2012 sněmovnou.
Podle děkanky Hrušákové by byl velký zásah do zákoníku nepříjemný třeba pro firmy, které daly stamiliony například do přepsání smluv. „Vůči uživatelům zákoníku je to nefér a nabourává to jistotu, co vlastně platí,“ řekla Hrušáková. „Ego vítězí nad paragrafy“ A další argument zní, že Pelikán vady zákoníku schválně nafukuje. Protože mu dělá dobře, když teď z náměstkovského křesla může nechtěný kodex významně předělat. Spolu se svou matkou, soudkyní Evropského soudu, která nyní sedí v ministerské komisi pro úpravu zákoníku. „Není normální, že pár lidí, kterým jde jen o jejich ego, ten zákoník otáčí někam úplně jinam,“ míní profesor Telec.
Pelikán přirozeně popírá, že si se zákoníkem vyřizuje staré účty - prý jen vychytává to, nač autoři zapomněli. První desítky změn už pověsilo ministerstvo na svůj web a otevřelo diskusní fórum pro právníky.
S postojem zatím vyčkává důležitá Česká advokátní komora. Jak se postaví k otevření zákoníku, rozhodne vedení komory v první polovině září.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi