Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Linka lobbisty Ulčáka do justice

23.7.2014, Lidové noviny, str. 2, Martin Shabu

Romanu Janouškovi v kauze autonehody radil vlivný muž s kontakty na představitele justice a politiky Martin Ulčák. Mezi muže v taláru, s nimiž se zná, patří i šéf Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, jehož kolegové budou mít případ brzy na starosti.

PRAHA Rozhodování vrchního soudu bude nutné pečlivě sledovat i kvůli policejním odposlechům, které před časem zveřejnil server Lidovky.cz. Na nich loni na jaře Janouškovi říká lobbista Martin Ulčák: „Je potřeba zvládnout to kolečko na tom soudu, aby bylo jasné, který soudce to bude řešit. Jakoby rok se musí čekat a po roce to třeba vrátí k došetření. Takhle se pak rozhodne a udělá z toho malou podmínku a proti tomu se státní zástupce odvolá. Odvoláš se ty, pak to půjde na vrchňák a tam už budeme vědět, na koho to spadne. Rozhodne, že nedostane podmínku a budou spravedliví.“
Především poslední věty z citátu stojí za bližší pozornost. Jak zjistily LN od tří na sobě nezávislých zdrojů z justice, Ulčák má konexe na vedení Vrchního soudu v Praze. Konkrétně se zná s předsedou soudu a bývalým ministrem spravedlnosti Jaroslavem Burešem. „Tykají si spolu. Chodí hrát tenis do Záběhlic. Tam jezdí i Václav Klaus či jeho známý Milan Velek,“ řekl LN pod podmínkou anonymity jeden vlivný pražský advokát.
Ulčák na dotaz ohledně blízkosti s Burešem nereagoval. Zato předseda vrchního soudu Bureš LN napsal: „Pana Ulčáka jsem naposledy viděl někdy loňského roku.“ Odmítl však, že by se s ním scházel v Záběhlicích, i to, že by si tykali.
Předseda soudu patří mezi výrazné postavy v rámci soudní praxe. Rozhoduje, jakým způsobem budou přiděleny konkrétní kauzy jednotlivým soudcům. Dle znalců justice právě v této kompetenci tkví jádro případné manipulace a jedno z nejslabších míst soudního rozhodování. Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt pro LN uvedl, že trestní kauza Romana Janouška zatím k soudu nedoputovala. Potkali se kolem Sazky?
Bývalý vůdce Svazu socialistické mládeže Ulčák patří mezi dobré znalce dění v justici. Z policejních odposlechů například vyplývá, že s několikaměsíčním předstihem předpověděl kariéru trestního soudce a bývalého šéfa Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Ten je nyní řadovým soudcem pražského vrchního soudu. A spekuluje se o jeho ambici stanout na postu místopředsedy.
„Až tam nebude Sváček, protože půjde dělat ústavního soudce, anebo půjde k Burešovi dělat místopředsedu, tak tam bude Vávra,“ hlásil Ulčák Janouškovi na počátku loňského roku. A nemýlil se. Poté, co ho loni v létě neschválil do funkce ústavního soudce Senát, se Sváček přesunul na místo řadového soudce u Bureše. Na uvolněný post předsedy Městského soudu v Praze pak přišel Libor Vávra.
Znalost soudního prostředí je pro Ulčáka velmi důležitá i v byznyse. Ve spojitosti s Burešem se neobjevuje v médiích poprvé. Před třemi lety HN upozornily na jejich schůzku ve sportovním centru v Záběhlicích. Podstatné na věci bylo to, že krátce před ní Vrchní soud v Praze zrušil rozhodnutí, na jehož základě přišel do loterijní společnosti Sazka předběžný insolvenční správce. A právě Ulčák patřil do skupiny lidí, kteří pomáhali tehdejšímu šéfovi společnosti Aleši Hušákovi. „Tenis hraju třikrát týdně, ale nikdy ne na Hamru,“ popřel tehdy schůzku Bureš s tím, že Ulčáka viděl naposledy před osmi či devíti lety.
Respekt i kritika Soudce Bureš stejně jako Ulčák patří ke skupině lidí, kteří mají blízko k bývalému prezidentovi Václavu Klausovi. Exprezident se kupříkladu intenzivně snažil prosadit Bureše do vedení Nejvyššího soudu. Jenže jeho šéfka Iva Brožová atak ustála. Na její stranu se totiž postavil Ústavní soud, který v několika rozhodnutích v roce 2006 konstatoval, že Bureš byl Klausem jmenován k soudu neprávem.
Brožová, která se snažila udržet v čele Nejvyššího soudu, nešetřila kritikou. „Doktor Bureš v souvislosti s různými změnami politického dění zastával různé politické funkce. Jeho profesní mobilita jej zpochybňuje z pohledu soudcovské nezávislosti. Dále jej zpochybňuje i tlak exekutivy na to, aby se dostal do čela Nejvyššího soudu,“ prohlásila. To si ale Bureš, který byl v roce 2003 prezidentským kandidátem ČSSD, nenechal líbit a zpochybnil verdikt. Pětice ústavních soudců byla údajně v jeho věci podjatá kvůli známosti s Brožovou. Do okruhu lidí s kontakty na Klausovu suitu patří i Ulčák. Veřejně o tom promluvil premiér Mirek Topolánek v roce 2009. Reagoval tehdy na Klausova slova, že Topolánkova vláda nejvíce podléhala lobbistickým tlakům. „Je mi ho líto. Lukeš, Kovarčík, Kožený, Velek, Ulčák... Souček, Janoušek a další a další Klausovi muži,“ řekl MF DNES.
Klientelistické vazby uvnitř justice kritizuje ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka: „Z poznatků fondu vyplývá, že v Praze existuje skupina vysoce postavených soudců, u nichž existují důvodné obavy o jejich nezávislé rozhodování.“

Z policejních odposlechů vyplývá, že Martin Ulčák má mimořádně dobrý přehled o dění v české justici. Radil i lobbistovi Romanu Janouškovi, jak se zařídit v kauze autonehody. Případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze, jehož předseda Jaroslav Bureš patří mezi Ulčákovy známé.

Jaroslav Bureš (* 1954)
* Uznávaný autor komentáře k občanskému soudnímu řádu je jedním z nejvýše postavených soudních funkcionářů v zemi. * Po studiích pražských práv vystřídal několik postů v rámci soudnictví včetně Nejvyššího soudu. * V letech 1986 až 1989 byl členem KSČ. * Ve vládě Miloše Zemana se stal ministrem spravedlnosti. V roce 2003 za ČSSD neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta republiky. * O tři roky později ho prezident Václav Klaus jmenoval místopředsedou Nejvyššího soudu, což však Ústavní soud na popud šéfky soudu Ivy Brožové následně zrušil. * Následovalo angažmá na postu místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Loni pak byl jmenován jeho předsedou.

Nehoda Romana Janouška,
kterou se teď bude zabývat vrchní soud, se udála v Praze v březnu 2012. Janoušek při ní srazil ženu a ujel. Za těžké ublížení na zdraví byl letos v dubnu odsouzen ke třem letům vězení.

Martin Ulčák (* 1964)
* Vlivný český lobbista má v byznysových kruzích pověst člověka s kontakty na představitele politiky a justice. * Absolvent pražské VŠE se v prosinci 1989 stal předsedou ústředního výboru Svazu socialistické mládeže. * Po roce 1989 založil firmu Geco a společnost na obchodování s cennými papíry Atlanta Safe, finanční firmy Cassis či E-invest. * Ulčákovy firmy byly aktivní při manažerské privatizaci Sokolovské uhelné a privatizaci Třineckých železáren. * Pomáhal s financováním loterijní společnosti Sazka. Je považován za člověka blízkého firmě Geco Tabák. Pracoval pro společnosti Vítkovice a Evraz. * Do sítě jeho kontaktů patří mimo jiné i lidé z okruhu bývalého prezidenta Václava Klause.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi