Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Podle návrhu Marka Bendy bude spravedlnost začínat na deseti tisících korunách, varuje šéf advokátů

12.4.2014, parlamentnilisty.cz

Předseda České advokátní komory Martin Vychopeň v rozhovoru pro server Týden.cz poznamenává, že lidé to budou mít těžší v dovolání se spravedlnosti, pokud vstoupí v život návrh poslanců Marka Bendy (ODS), Daniela Korteho (TOP 09) a dalších ve věci úpravy občanského soudního řádu či zákona o soudních exekutorech. Jeho cílem je omezit odměny exekutorů, ale Vychopeň varuje i před dalšími důsledky.

Problém exekucí je v Česku problémem palčivým. Pakliže někdo jede např. městskou hromadnou dopravou na černo a je přistižen revizorem, může se mu díky exekučnímu aparátu stát, že zaplatí mnohonásobně víc peněz, než činila samotná pokuta. Nemalá část těchto peněz přitom připadne exekutorům. Poslanci proto přišli s návrhem, jak omezit výši odměn v bagatelních sporech do deseti tisíc korun.

Spravedlnost až za deset tisíc a víc
Dopadne ale i na advokáty, což podle jejich šéfa není správné, byť uznává, že někteří jeho kolegové si na hromadném vymáhání pohledávek postavili “živnost“, ale Vychopeň  k tomu dodává, že jde maximálně o pět procent advokátů a není správné, aby na opatření dopláceli všichni. Nelíbí se mu také označování sporů do deseti tisíc korun za bagatelní v okamžiku, kdy jde o celou mzdu řady zaměstnanců a penzisté na ni skrze své důchody často ani nedosáhnou. A to není jediný problém.

“Zároveň tím i výrazně opadne ochota dlužníků platit závazky do deseti tisíc korun z důvodu jejich soudní nevymahatelnosti. A to by fakticky znamenalo, že spravedlnost bude v České republice existovat jen od deseti tisíc a jedné koruny nahoru. Věřitelé těchto pohledávek se standardním způsobem nedomůžou spravedlnosti a budou takové pohledávky raději postupovat inkasním agenturám,“ varoval šéf advokátů.

Posteskl si také nad tím, že policie stále více užívá odposlechů a v rámci šetření různých kauz se pokouší prolamovat důvěrný vztah mezi advokátem a klientem.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi