Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Cestující zapomněli v MHD advokátní talár i buben

1.8.2013, Právo, str. 11

Cestujete MHD, hlavou vám proudí ledasjaké myšlenky, pak vystoupíte a s hrůzou si uvědomíte, že jste ve vzdalujícím se voze něco zapomněli. Počet věcí, které lidé omylem nechají v hromadných dopravních prostředcích, podle dopravního podniku (DP) roste. „Jen za první pololetí letošního roku evidujeme již 1511 ztrát. Za celý loňský rok to bylo 2 242 ztrát,“ konstatoval ředitel DP Milan Křístek.
Šanci na vrácení ztracených předmětů má podle dlouhodobých statistik přibližně třetina cestujících. „Moje matka zapomněla v autobuse originál obrazu od českého malíře Pikase, který si jela nechat zarámovat. Myslela jsem, že mě raní mrtvice. Byl to dárek k Vánocům za několik tisíc korun,“ vzpomíná Markéta s tím, že příběh dopadl naštěstí dobře. Dílo se našlo. Řidič autobusu si ho schoval u sebe a Markétině matce teď zdobí byt.
Podle Anety Řehkové z tiskového oddělení DP patří mezi nejčastěji ztrácené věci v MHD tašky, batohy a kabelky. Obvykle je lidé dostanou nazpátek. Mobilní telefony se naproti tomu k původním majitelům vracejí velmi sporadicky.
Nezřídka narazí šoféři na velmi netradiční nálezy. V minulosti například řidič autobusu linky 124 objevil ve voze přepravku s fretkou, v lince 197 se našlo živé morče. „Mezi nejzajímavější nálezy patřil nedávno divadelní kostým v autobuse či v tramvaji nalezený advokátní talár, berle, košík s jahodami, stojan na noty či přenosná lednička. V MHD se často hledají i ztracené hudební nástroje, například flétny, v minulosti byl dohledán dokonce i buben,“ vylíčila Řehková. Majitel pátral i po demižonu se slivovicí, který se najít nepodařilo.
Nejčastěji lidé zapomínají věci v autobusech, následují tramvaje a metro. Pokud se o nalezené předměty nikdo nepřihlásí, bývají jednou týdně zaslány do kanceláře ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, kterou provozuje pražský magistrát.
Skladba ztracených věcí během roku souvisí zejména s ročním obdobím. Zatímco v zimním čase lidé ztrácejí hlavně šály, čepice a rukavice, tak před prázdninami DP eviduje žákovské knížky a vysvědčení školáků. O tom, že jsou řidiči DP čestní, se mohla přesvědčit nedávno i cestující, která jela zaplatit nedoplatek za plyn. Řidič jí vrátil peněženku i s patnácti tisíci korunami.
***
Co dělat v případě ztráty věci v MHD
Nahlášení ztráty tentýž den. V případě ztráty v tramvaji či autobusu mohou cestující volat na informační linku 296 19 18 17, která se spojí s dispečerským pracovištěm, jež informuje řidiče konkrétní linky. Pokud je věc nalezena, cestujícímu je sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout. Nahlášení ztráty v následujících dnech. Pokud cestující ztrátu nahlásí později, pracovník informační linky mu sdělí telefonní číslo na garáž či vozovnu, kde se nachází vůz, ve kterém byla věc ztracena. Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se jednou týdně, ve čtvrtek, sváží do kanceláře ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, Praha 1, tel. č. 224 235 085. Otevírací doba po a st 8–17.30, út a čt 8–16, pá 8– 14. Pokud cestující nalezne něco ve voze MHD, je nejlepší odevzdat předmět přímo řidiči tramvaje či autobusu, popřípadě v metru dozorčímu stanice. Může také odevzdat předmět v kanceláři ztrát a nálezů Karolíny Světlé 5, Praha 1.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi