Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Případ muže, který ztratil zábrany

20.4.2013, Lidové noviny, str. 15, Tomáš Němeček

Varovná lekce o advokátské úschově pro všechny klienty realitních kanceláří
Případ advokáta, který je obžalován ze zpronevěry 56 milionů korun od klientů realitní kanceláře, varuje: tyto zločiny se mohou dít dlouho, nepozorovaně – a bez katarze.
Loni v září policie dostala trestní oznámení od realitní kanceláře ze sítě Century 21: pražský advokát Miloš Vlasák (36) zpronevěřil peníze, které bral od klientů realitky do úschovy, než se transakce vypořádá.
Vlasák skončil záhy ve vazbě, v níž je dodnes, a insolvenční soud zatím počítá jeho majetek. „Ten případ nás docela vyděsil,“ říká tajemník České advokátní komory Ladislav Krym. „Je to selhání mimořádných rozměrů.“ Počet poškozených už narostl – podle posledního rozšíření stíhání z letošního ledna – na padesát osm. Jen samotnou zpronevěru vyčísluje policie zatím na 56 milionů korun (i s následnou škodou dosahuje 63 milionů).
Případ je varující. Za prvé, Vlasák zjevně zneužíval svěřené peníze už delší dobu a bez povšimnutí. Za druhé, názorně se zde ukazuje rub tzv. franšízingu, podnikání pod pronajatou známkou. Zákazníci měli za to, že jednají se Century 21, která se inzeruje jako „největší realitní síť na světě“. Když ale došlo na potíže, Century 21 dává ruce pryč: smlouvy uzavírala jedna konkrétní realitní s. r. o., využívající její ochrannou známku.
Kde jsou ty peníze? Pán je vypil V policejním usnesení se píše, že nejstarší Vlasákova zpronevěra má počátky v roce 2010. Tehdy převzal do advokátské úschovy peníze pražského klienta Jakuba Š. a především středočeské obce Sulice. Měl za ně uhradit daň z převodu nemovitosti. Jenže si tyto peníze (150 tisíc, respektive 78 tisíc) nechal.
Jak je možné, že na to nikdo nepřišel? Vlasák byl v té době samostatným advokátem (od dubna 2008). Dál seděl ve sdružení Advokacie Praha, kde byl předtím koncipientem. „Jeho výkon praxe nepodléhal žádnému vlivu ze strany naší kanceláře. V polovině roku 2010 se odstěhoval,“ říká k tomu člen sdružení, advokát Erik Zeman.
Dlužná daň se měla uhradit nejpozději do ledna 2011, obec Sulice si však ničeho nevšimla. Smlouvu s Vlasákem uzavírala tehdejší starostka Iva Kukačová, po podzimních volbách 2010 ji vystřídal Petr Čuřík. Ten se podle svých slov o dluhu na dani dozvěděl až po Vlasákově zatčení. „Komoře jsme stížnost nepodávali. O problému jsme se dozvěděli v září 2012, kdy nebylo možné splnit závazek Finančnímu úřadu v Říčanech.“ (Neselhala tedy komora jako hlídací pes, ale kontrola obce a finančního úřadu.)
Advokátní komora kvůli případu Vlasák zavedla od 1. ledna elektronickou knihu úschov, aby měla centrální přehled. Na Vlasákových dvou advokátských účtech zbylo jen 131 korun a 124 korun, svěřené peníze zmizely neznámo kam.
Kde je ten pán? Ve vazbě Každý advokát je sice pojištěn – ale nikoli proti tomu, že sám se dopustí zpronevěry. Klienti proto logicky hledají, zda by solidární gesto udělala některá z institucí.
Advokátní komora říká rovnou, že je to mimo její možnosti. „Ta částka se téměř rovná našemu rozpočtu – hospodaříme se 75 miliony ročně,“ sděluje tajemník Krym.
V realitní síti Century 21 klienti uzavírali smlouvu s konkrétní s. r. o. Reality 21. Ta vedla Vlasáka na své webové stránce v sekci „právní oddělení“ a podle stížností klientů ho doporučovala pro advokátní úschovu. Spolumajitel firmy Reality 21 Petr Kouba na policii vypověděl, že s Vlasákem spolupracoval od ledna 2011: dlouho vše běželo bez problémů, loni v červenci začal Vlasák platby z advokátní úschovy posílat ke konci lhůty. V polovině srpna lhůty překračoval, proto s ním ukončili spolupráci. Pak zjistili zpronevěru a ohlásili ji policii.
Nový ředitel sítě Century 21, právník Vojtěch Krátký se v telefonátu zaručuje, že Kouba je poctivý podnikatel: „Pokud znáte poměry na realitním trhu, tak víte, že majitelé Reality 21 jsou věřící křesťané, lidé s morálním kodexem.“ Za Century 21 ale písemně vzkazuje, že klienti gesto čekat nemají: i ona je poškozena. Sice se „bude snažit vyjít ostatním poškozeným maximálně vstříc, abychom jim jejich situaci co možná nejvíce ulehčili a přispěli k jejímu vyřešení“, nicméně „odškodnění by měli lidé vymáhat od toho, kdo jim skutečně škodu způsobil, tedy od mgr. Vlasáka“.
Malou naději dává jen šéf Reality 21. „Samozřejmě že nám není lhostejné, do jaké situace se klienti činem pana Vlasáka dostali,“ říká Petr Kouba. „Zvažujeme nějakou formu účasti, teď nám však nezbývá než vyčkat do vyřešení případu.“
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi