Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Na svobodě už jsou téměř tři tisíce amnestovaných vězňů, propouštění stále pokračuje

3.1.2013, mediafax.cz, Miroslav Kynčl

Ke čtvrtečnímu poledni bylo na základě amnestie prezidenta Václava Klause z českých věznic propuštěno už 2927 vězňů a celkově bylo pravomocně rozhodnuto o propuštění celkem 3687 osob. Ve čtvrtek to uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Soudci tak už rozhodli o propuštění téměř u poloviny z odhadovaného počtu necelých sedmi a půl tisíce vězňů. "Amnestie probíhá, pokud jde o technickou stránku věci, zdárně a myslím, že to ani lépe jít nemohlo," nešetřil ministr chválou na spolupráci soudů, státních zastupitelství a vězeňské služby.

Amnestie je v šestatřiceti věznicích po celé České republice. Nejvíce propuštěných zatím zaznamenala věznice Jiřice, jejíž brány už opustilo 217 vězňů, věznice Pankrác s 156 propuštěnými a věznice Vinařice se 150 propuštěnými vězni. Podle šéfa vězeňské služby Petra Dohnala probíhá propouštění plynule a daří se řešit například i propouštění tří desítek hospitalizovaných vězňů, kteří jsou přesouvání z vězeňských do civilních nemocnic.

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček, který je členem pracovní skupiny, také uvedl, že v případě prominutí trestu amnestií nárok poškozeného na náhradu škody zůstavá zachován. "Udivilo mě, kolik fundovaných komentátorů se k tomuto zcela špatně vyjadřovalo," dodal Sváček.

Komplikovanější situace je však u náhrad škod v případě, že došlo k zastavení trestního stíhání. Advokátní komora proto bude podle ministra Blažka poskytovat právní pomoc těm poškozeným, kteří si nejsou jistí, co amnestie pro jejich případy znamená.

Blažek se také vrátil k reakcím některých koaličních politiků, kterým se nelíbilo, že o plánované amnestii nevěděli. Podle něj je v České republice ústavní zvyklostí, že předseda vlády nepředkládá předem amnestii vládě, ale spolupodepisuje ji sám a vládu s ní seznamuje ex post. Důvodem je, že příprava amnestie probíhá v režimu "tajné". Jeho samotného s amnestií seznámil premiér Petr Nečas (ODS) před vánočními svátky a konzultovali spolu pouze formulačně-právní otázky.

Amnestie prezidenta Václava Klause se kromě věznic dotkne také podle nejnovějších statistik 12 tisíc případů obecně prospěšných prací a 337 trestů domácího vězení.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi